sobota 25. októbra 2014

Mexiko, Belize, Guatemala - Highlighty z našej cesty II.


Pokračujeme ďalšími zážitkami z našej cesty.


  Potápanie v Belize                                                                                 





















Najprv sme sa neplánovali zúčastniť žiadnej podmorskej aktivity, ale po množstve odporúčaní na internete sme neodolali. V Belize sme len raz za život, tak nech to stojí za to. Povedali sme si. Potápači nie sme, tak sme si vybrali šnorcheling.

Na tripadvisore sme si prezreli referencie, určite sme sa nechceli odovzdať do rúk hocikomu. Narazili sme na Carlosa, ktorý mal dobré hodnotenia aj program (Carlos tours). Prekvapila nás možnosť prihlásiť sa online ešte z domu. A bol to dobrý nápad, pretože inak by sme sa v ten deň ani nedostali na rad. Nakoniec sme absolvovali celodenný šnorcheling, ktorý zahŕňal prírodnú rezerváciu Hol Chan, údolie žralokov a koralové škôlky. A bol to jeden z najlepších dní v našom živote. No ako začiatočníci sme mali pred tým všetkým samozrejme rešpekt. Carlos nás však stále uisťoval o bezpečnosti. Mal dlhoročné skúsenosti, dokonale poznal všetky podmorské živočíchy aj miesta, kam sme išli. Bol to celý jeho život. A zase náš život bol v tej chvíli v jeho rukách. A boli to neopakovateľné chvíle. Plávanie s obrovskými korytnačkami. Pozorovanie húfov rýb. Zimomriavky z rají, ktoré plávali popod nás. A nakoniec údolie žralokov, najobávanejšia časť programu. Išlo o tzv. chovné žraloky, ktoré nie sú agresívne a neútočia na ľudí. Pokiaľ sa im neubližuje, neublížia. Carlos nezabudol vždy úsmevne podotknúť, že zvyčajne:). Bol to veľmi vtipný pán. No človek nikdy nevedel, čo je len sranda a čo myslí vážne. No jedno bolo isté. On sa dokonale zabával na našich vystresovaných pohľadoch. Pre neho boli tie žraloky ako mačky. Dokonca sa viac bál, že my ublížime žralokovi ako on nám. "She is scared, softly, softly", opakoval. Nakoniec sme sa teda odvážili a dokonca nám urobil pod vodou aj fotky a samozrejme nikomu sa nič nestalo.
Musím povedať, že od tohto zážitku sa naša hranica tolerancie strachu posunula na iný level.


  Východ slnka v Tikale, Guatemala


















V Guatemale bolo našou hlavnou stanicou Flores/San Benito, kde sme bývali u couchsurferky Marie. Odtiaľ sme cez miestnu cestovnú agentúru San Juan Travel podnikli výlet do Tikalu, národného parku a obrovského májskeho pohrebiska.

Vybrali sme si tzv. Sunrise tour, teda vyrážali sme o 3.00 ráno. Čakanie na autobus po tme v noci na poľnej ceste v Guatemale bude navždy patriť medzi najadrenalínovejšie zážitky nášho života. A keď po nás nakoniec prišlo len auto, dosť sme sa báli. Našťastie všetko sa vysvetlilo a dobre dopadlo. No po príchode do parku, "haloweenska" nálada pokračovala. Všade bola tma, pri vstupe nás letmo skontrolovali a v skupine asi 30 ľudí sme sa vybrali hľadať našu "vyhliadkovú" pyramídu. Bolo úžasné počuť rôzne neidentifikovateľné zvuky a snažiť sa smiať na "vtipoch" nášho sprievodcu, ktorý k nim priradzoval potenciálne zvieratá. Opäť sme si chvíľku zvykali na tento typ humoru. Po polhodinke chôdze sme vyšľapali na pyramídu, nastavili foťáky a počúvali ako sa džungla prebúdza do života. Do toho sa začala brieždiť obloha a vychádzať slnko. Na papieri cliché, no v realite neuveriteľný pocit.

  Karibik v Mexiku





Cancún. Isla Mujeres. Tulum. Playa del Carmen. Kdekoľvek v Mexiku sme sa pohli, všade na nás čakali krásne pláže. Azúrové more a biely jemný piesok. Bol taký jemný, až by sa ním dalo nakrémovať. Na "kúpanie" sme si nevyhradili veľa času, keďže ležanie na pláži nie je to za čím cestujeme cez pol zemegule. Čo však prestalo platiť v Mexiku. Tým plážam sa totiž nedalo odolať a najradšej by sme ani neodišli. Príjemne teplá a priezračná voda, vlny a ten piesok....stokrát krajšie ako na obrázku. Až sme sa bili o to, kto bude dlhšie vo vode (jeden totiž vždy strážil veci na brehu). Keď sa nám ešte niekedy podarí vypraviť do oblasti Karibiku, náš itinerár bude určite zahŕňať viac času na pohodu pri mori.

Prečítajte si aj prvú časť tohto článku. A tiež celkový itinerár, ktorý sa nám podarilo zrealizovať.

Ak vás tento článok zaujal, like-nite náš Facebook page, aby ste mali priebežný prehľad o ďalších článkoch, ktoré pravidelne pridávame na blog a tiež iných zaujímavostiach, ktoré na blogu nie sú :) 

Viac foto k potápaniu v Belize:

























Viac foto Tikal:

























Viac foto Karibik:








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára