nedeľa 12. októbra 2014

Mexiko, Belize, Guatemala - Highlighty z našej cesty I.

V predošlom blogu sme sa venovali nášmu itineráru, ktorý formoval celý náš trip.

A teraz niečo viac k našim reálnych skúsenostiam a zážitkom.

Jazero siedmych farieb - Bacalar, Mexiko



















Toto miesto sme zapojili do itineráru úplne náhodou, keď sme hľadali ubytovanie cez airbnb v Chetumale, odkiaľ sme sa mali preplaviť do Belize. Hneď sme zmenili trasu, aby sme sa tu mohli zastaviť na 2 noci. Mali sme šťastie, pretože to bolo veľmi okúzľujúce miesto - človek by ani nepovedal, že to bolo jazero. Na obrázku je odfotený výhľad z hostelovej terasy, ktorý nás privítal hneď po rannom prebudení. Počas dňa sme sa zúčastnili menšieho výletu loďou po jazere, kde sme sa spoznali s ostatnými cestovaľmi, videli zátoku pirátov, ostrov vtákov a šnorchlovali v prúdoch jazera - doslova nás unášal, ani sme nemuseli plávať, stačilo len pozorovať ryby a členité dno.
Prečo jazero siedmych farieb? Pretože v každej časti jazera bola iná farba, v závislosti od hĺbky vody a typu dna. Pobyt pri jazere - aj keď bol krátky - nás zrelaxoval a naladil na ďalšiu cestu. Prispela k tomu nepochybne aj húpacia sieť v altánku na pobreží a celková pohoda, ktorú poskytoval Hostel Casa Lahar.

Ostrov Caye Caulker, Belize



















Tento ostrov bol najväčším prekvapením nášho výletu - v dobrom slova zmysle. Pôvodne sme si naň vyhradili len dve noci. Podľa informácií a odporúčaní, ktoré sme mali, tam mali byť len obrastené pláže, nepríjemní ľudia, nič extra, ak si človek odmyslí skvelé potápanie, ktoré ponúka.  Mala to byť teda pre nás skôr taká tranzitná stanica a zároveň sme si chceli utvoriť vlastný názor - čo sa nám zas raz osvedčilo. Príchod na ostrov bol pozitívny šok - hneď sme vedeli, že zostaneme dlhšie :) Najprv coolový hostel Yuma´s house hneď na brehu mora, karibská atmosféra à la Bob Marley a celková drobnosť ostrova nám učarovali. Na ostrove neexistujú klasické cesty a autá. Cesty sú vlastne dobre ušľapaný piestok, autá sú staré golfové autíčka z USA. Avšak väčšina ľudí aj tak chodí na bycikloch alebo peši. Všade boli dostupné chutné kaviarničky a reštaurácie, práčovne, bary a malé hotely. Po dvoch dňoch na ostrove sme mali pocit, že tu poznáme snáď každého - stále sme niekomu kývali, rozprávali sa o zážitkoch dňa a cítili bezpečnosť a komunitu. Všade pohoda a dobrá nálada. Je pravda, že pláže nezodpovedali "karibskému štandardu" a nie všetci černosi s vrkočmi boli priateľský, no celkovo nás tento ostrov očaril natoľko, že sme proste museli ostať dlhšie :)

Cenotes, Mexiko




















Všade po Yucatáne sa vyskytujú sladkovodné jazierka jaskynného pôvodu, ktoré majú rôzny tvar aj zafarbenie. Pre Majov to boli posvätné studne, ktoré symbolizovali prechod do večného života. Pod cenotmi sa totiž nachádza spletitá sieť kanálov, ktoré ich prepájajú s riekami. Každý rok prilákajú množstvo potápačov z celého sveta, obdivovali sme ich odvahu ísť tak hlboko do nepoznaného.
My sme vyskúšali šnorchlovanie v cenotoch v okolí Tulumu.
Voda bola dosť studená oproti tej v mori. Ako v sprche, ktorá nás neprestávala šokovať každý deň pobytu:). Ale späť k cenotom. Akonáhle sme sa ponorili pod vodu, nemohli sme uveriť koľko rýb okolo nás pláva. Rôznych veľkostí a farieb. Náš prvý cenote bol priezračne modrý a vyzeral ako jaskyňa plná vody. Strávili sme tam nakoniec oveľa viac času, ako sme plánovali. Na druhý deň sme ešte objavili ďalšie cenoty, menej turistické ako ten prvý - vlastne tam neboli žiadni iní turisti ako my, takže to bol zážitok sám o sebe. Farba už síce nebola taká priezračná, ale zase cenote bol uprostred džungle, čo mu dodávalo dramatickú atmosféru.
Viem si predstaviť stráviť aj týždeň objavovaním rôznych cenotov po Yucatáne, je ich mnoho a každý z nich má svoje čaro a poskytuje iný druh zážitku. Ak sa ešte niekedy vrátime do Mexika, zopár ďalších si určite chceme pozrieť.

Prečítajte si aj druhú časť tohto článku. A viac info k nášmu itineráru nájdete tu.

Ak vás tento článok zaujal, like-nite náš Facebook page, aby ste mali priebežný prehľad o ďalších článkoch, ktoré pravidelne pridávame na blog a tiež iných zaujímavostiach, ktoré na blogu nie sú :) 

Viac foto Bacalar:










Viac foto Caye Caulker:

























Viac foto Cenotes:







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára